MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Grzmiąca doczeka się targowiska z prawdziwego zdarzenia

Grzmiąca doczeka się targowiska z prawdziwego zdarzenia

Radomiak ma nowego trenera. Portugalczyk utrzyma radomian?

Radomiak ma nowego trenera. Portugalczyk utrzyma radomian?

Polecamy

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania