W skrócie
Puszysty chleb na maślance możesz zrobić na świeżych lub suszonych drożdżach. Ważne, abyś wcześniej wyjął maślankę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Właśnie w niej będziesz rozpuszczał drożdże, aby powstał rozczyn. Co więcej, dzięki temu nabiałowi chleb pozostaje wilgotny i znakomicie pasuje do wytrawnych dodatków. Przed pieczeniem wierzch posmaruje wodą lub jajkiem i posyp czarnuszką. Po prostu palce lizać!
Chleb na maślance – prosty przepis na domowe pieczywo
Liczba porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: 15 godzin mieszania + 1 godzina wyrastania + 40-45 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
600 g mąki pszennej typ 650,
500 ml maślanki,
8 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,
1 łyżka oleju rzepakowego,
5 g soli,
1/3 łyżeczki cukru.
Do posmarowania:
1 jajko,
2 łyżki mleka,
1 łyżka czarnuszki do posypania.
Jak zrobić chleb na maślance?
Sposób przygotowania:
Maślankę o temperaturze pokojowej wlej do miski robota kuchennego.
Dodaj szczyptę cukru i suszone drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Powstały rozczyn odstaw na 15 minut, aby zaczął pracować.
Następnie wlej do niej olej rzepakowy i wsyp przesianą mąkę pszenną wraz z solą.
Ciasto na chleb na maślance zagniataj przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w hak.
Zajmie ci to około 5 minut.
Ciasto po tym czasie będzie delikatnie kleiste. Takie powinno pozostać, bo to gwarancja puszystości.
Wyrobione ciasto wstaw do niewłączonego piekarnika (możesz włączyć lampkę) na godzinę. Ten zabieg przyspieszy rośnięcie i zagwarantuje stałą temperaturę potrzebną do wyrastania.
Podłużną keksówkę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij wyrośniętym ciastem chlebowym.
Ciasto na chleb na maślance odstaw do wyrośnięcia blisko piekarnika i w tym czasie nagrzej go do 210° Celsjusza z funkcją góra-dół bez termoobiegu.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch chleba rozmieszanym jajkiem z wodą i posyp hojnie czarnuszką.
Chleb na maślance piecz na przedostatniej półce piekarnika (licząc od góry) przez 40 minut.
Chleb po upieczeniu wyjmij z foremki i pozostaw do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.
Ciepły, ale nie gorący chleb z maślanką będzie lepiej się kroił.
Niech ten przepis zainspiruje cię do upieczenia domowego chleba.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?