MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy dżem z rabarbaru. Poznaj niezawodny przepis na dżem rabarbarowy z dodatkiem pomarańczy. Tak pyszny, że palce lizać

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny dżem z rabarbaru. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny dżem z rabarbaru. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Dżem z rabarbaru to pyszny i doskonały dodatek do pieczywa, naleśników i placków. Mam dla ciebie sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na ten smakołyk. Dżem jest idealnie słodki i lekko kwaśny. Dodatek soku i skórki z pomarańczy nada mu wyjątkowego aromatu. Smakuje rewelacyjnie. Wypróbuj przepis na dżem z rabarbaru.

W skrócie:

Domowy dżem — łatwy przepis

Masz ochotę na domowy dżem? Proponuję łatwy przepis na pyszny dżem z rabarbaru. Jego wyjątkowy smak i aromat to zasługa dodatku skórki i soku z pomarańczy. Dżem jest lekko kwaskowy i nie za słodki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, placków śniadaniowych czy naleśników. Możesz wykorzystać go także do przygotowania pysznych krucho-drożdżowych ciasteczek z dżemem. Podaję proporcje na jeden słoiczek dżemu. Warto pamiętać, by podczas gotowania zamieszać masę co jakiś czas, by się nie przypaliła.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny dżem z rabarbaru.

Przepis na dżem z rabarbaru

czas przygotowania: 1 godzina
porcja na: 1 słoiczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml soku z pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy.

Jak zrobić dżem z rabarbaru?

  1. Rabarbar umyj i odetnij końce.
  2. Pokrój rabarbar na małe kawałki i przełóż do garnka.
  3. Pomarańcze umyj, osusz i zetrzyj skórkę — staraj się ścierać tylko wierzchnią warstwę owocu, jak najmniej naruszając białą część.
  4. Przekrój pomarańczę i wyciśnij sok.
  5. Dodaj do rabarbaru cukier oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  6. Wstaw garnek na małym ogniu i mieszaj, aż się zagotuje.
  7. Gotuj 45 minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Jeszcze ciepły dżem przełóż do czystego słoiczka. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy dżem z rabarbaru. Poznaj niezawodny przepis na dżem rabarbarowy z dodatkiem pomarańczy. Tak pyszny, że palce lizać - Strona Kuchni

Wróć na bierutow.naszemiasto.pl Nasze Miasto