MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają...
fot. maxmann/Pixabay

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Sałata – dobra dla układu trawiennego

Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.

Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.

Zobacz również

Duże problemy polskiego klubu. Wycofuje się z rozgrywek!

Duże problemy polskiego klubu. Wycofuje się z rozgrywek!

Stal Gorzów ćwierćfinały DMPJ rozpoczęła od czwartego miejsca

Stal Gorzów ćwierćfinały DMPJ rozpoczęła od czwartego miejsca

Polecamy

Turniej rycerski na Zamku Bolków i Zamku Świny 29 i 30 czerwca

Turniej rycerski na Zamku Bolków i Zamku Świny 29 i 30 czerwca

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia